Wees je er van bewust dat anderen op zoek zijn naar jouw blinde vlek. Die anderen kunnen zijn: cybercriminelen, hacktivisten, cybervandalen, scriptkiddies, insiders, e.d. Doende om jouw organisatie schade te berokkenen en/of de bedrijfsvoering te saboteren.

Het site van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geeft uitstekende informatie op het gebied van (cyber) security. Recent is daar de rapportage “Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2018” gepubliceerd. Dit rapport biedt inzicht in de dreigingen, belangen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity in relatie tot de nationale veiligheid.

Op zoek naar jouw blinde vlek: een citaat uit het vooornoemde rapport

Basismaatregelen ontbreken “Lang niet alle organisaties in Nederland nemen de nodige basismaatregelen om cyberaanvallen af te weren. Het gaat dan om basismaatregelen zoals tijdig installeren van updates of het voorkomen van tekortkomingen in configuraties. Bij bijvoorbeeld WannaCry en BadRabbit werden bekende kwetsbaarheden gebruikt, waarvoor de beveiligingsupdates beschikbaar waren maar in niet altijd toegepast werden. Onveilige producten en diensten werken drempelverlagend voor aanvallers. De afgelopen periode laat zien dat incidenten voorkomen hadden kunnen worden of dat de schade beperkter had kunnen zijn als organisaties hun basisveiligheid op orde hadden.”

Voor meer informatie over:

  • Het concreet invullen van de AVG verantwoordingsplicht.
  • Het zoeken en vinden van de blinde vlekken in de eigen organisatie.
  • Het wiel niet keer op keer opnieuw uitvinden.
  • Het (betaalbaar) profiteren van de ervaringen elders.

Ga naar:

https://securityenprivacy.nl